Racuchy z jabłkami na mące orkiszowej :)

Czas bardzo szybko płynie, wszystko chcemy robić szybko. Rzeczywiście doba mogłaby się wydłużyć, ale kiedy jestem w kuchni - czas się trochę jakby zatrzymuje :) Kocham jeść i tak samo bardzo kocham gotować. Ze względu na treningi kombinuje tak, aby wszystko było zdrowe. Często oznacza to, że mam ochotę na coś, co może i jest zdrowe - ale nie do końca ;) Racuchy z jabłkami to właśnie takie danie do delikatnej metamorfozy. 
P.S. Najwięcej czasu zabiera wyczekiwanie na wyrośnięcie ciasta, ale przecież wtedy możemy robić masę innych rzeczy nie tracąc dnia ;)





40g drożdży
500g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1,5 szklanki letniego mleka
2 małe jajka
2 łyżki erytrytolu
szczypta soli
2 jabłka
cynamon (wedle uznania)

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniego mleka z cukrem i dodajemy 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę składników ze sobą mieszamy (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h aby wyrosło. Następnie smażymy na oleju kokosowym. 
Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz